Home NEWS UEW – PSYCHOLOGY PAST QUESTIONS AND ANSWERS “PASCO” (Check Now)

UEW – PSYCHOLOGY PAST QUESTIONS AND ANSWERS “PASCO” (Check Now)

0

Welcome to this collection of past questions designed to help you prepare for your upcoming exams in Psychology. This article is a comprehensive resource that contains a wide range of questions from previous exams in your field of study.
By working through these questions, you can gain valuable insight into the types of questions that may appear on your exam and develop your problem-solving skills.
PSYCHOLOGY QUESTIONS

1. In a fertilized egg, the cell divides and expand outward to become an embryo. This is the principle of

a) Development being sequential

b) Development being continuous

c) Cephalocaudal principle

d) Proximodistal principle

ANSWER: D

2. Piaget reasoned that before the individual can organize and interpret experiences, they must first…

A. Receive appropriate tuition

B. Create schemas

C. Intellectualize it

D. Represent it mentally

ANSWER: C

3. During prenatal period, the spinal cord develops and then the head, chest and trunk grow followed by the arms and legs. This is an example of..

A. Development is continuous

B. Proximodistal principle

C. Development is sequential

D. Cephalocaudal principle

ANSWER: B

4. According to research, structural abnormalities include deletions, translocation, inversions and duplication. Inversion is the process whereby…………..

A. A portion of one chromosome is missing

B. A portion of one chromosome is transferred to another chromosome and turned

C. A portion of a chromosome is broken off and turned upside down and reattached

D. A portion of the chromosome is duplicated resulting in extra genetic material

ANSWER: C

5. Which developmental theory was based on how each stage. a person experiences a crisis which could have a positive or negative outcome for personality development?

A. Operant conditioning

B. Psychosocial theory

C. Cognitive theory

D. Classical

ANSWER: B

6. A newborn will need support with the head, by two months after which the physical control will move downwards to the arms and to the legs. This phenomenon is termed as

A. Cephalocaudal Principle

B. Development is Sequential

C. Proximodistal Principle

D. Development is Continuous

 

ANSWER: A

7. What characteristics are normally seen in the play patterns of the 4-year-old child?

A. The 4-year-old puts toys away without supervision

B. The 4-year-old frequently has imaginary playmates

C. The 4-year-old enjoys a group of 5 or 6 peers

D. The 4-year-old engages in solitary and parallel play most of the time

ANSWER: B

 8. Environmental factors that shape development include all the following except……

A. Quality of nutrition.

B. Intelligence

C. Culture

D. Quality of learning

ANSWER: B

9. Kofi is a teacher in Unipra JHS, he had an in-service training on threats to prenatal development. After the training, Kofi’s perceptions of his students changed. He is likely to do the following except,….. 

A. Refer students with medical conditions to the school nurse

B. Design his instruction to suit all the students

See also  Lady mistakenly lands hefty slap on the face of boyfriend in the public moment after saying yes to his proposal, and he angrily walks away (Watch Video)

C. Collaborate with parents of students with special needs

D. Cane students who score low marks in class test

ANSWER: D

10. Trisomy 21 is caused by an extra copy of the 21st chromosome. It also known as

A. Turner’s syndrome

B. Klinefelter syndrome

C. Down syndrome

D. Fragile X syndrome

ANSWER: C

11. Erikson’s stage of psychosocial development in which a child gains independence from caregivers is:

A. Initiative vs guilt

B. Autonomy vs shame and doubt

C. Basic trust vs mistrust

D. Industry vs inferiority

ANSWER: B

12. When becoming old and looking back, people tend to evaluate their life and want to know if they lived a successful life. At what stage of Erickson’s psychosocial stages is the above description synonymous to?

A. Integrity vs despair

B. Identity vs role confusion

C. Intimacy vs isolation

D. Generativity vs stagnation

ANSWER: A

13. Ama was born in 1985 and after 15 years Ama has increased in height, body parts have been magnified and also the organs and body systems. One could realize that Ama’s height, size and gait has changed. This phenomenon is termed

A. Changes

B. Growth

C. Maturity

D. Learning

ANSWER: B

14. As Ekow became older, his brain developed in a way that meant he was able to handle more complex tasks than he could before. This phenomenon meant that Ekow is/has……..

A. Changed

B. Grown

C. Matured

D. Learned

 

ANSWER: C

15. As a child develops, he or she adds to the skills already acquired and the new skills become the basis for further achievement and mastery of skills. This is an instance of

A. Development being Sequential

B. Proximodestal Principle

C. Cephalocaudal Principle

D. Development being Continuous

ANSWER: D

16. Growth is Asynchronous. This means…

A. There are individual rates of growth

B. Growth proceeds from center upwards

C. Growth is characterized by critical periods

D. It is influenced by environmental factors

ANSWER: A

17. A baby boy with klinefelter syndrome is known to have………….

A. Ocular Albinism (OAI) on the X chromosome

B. An extra X chromosome in most of its cell

C. A breakage of the tip of an X chromosome

D. An extra Y chromosome

ANSWER: B

18. Kwame and Ama are planning to get married and have children. Kwame is a carrier of the sickle cell disease. Ama has a normal hemoglobin gene combination. What is their percentage chance of having children who do NOT have the sickle trait?

.A. 50%

B. 100%

C. 25%

D. 0%

ANSWER: C

19. Piaget’s theory of cognitive development began with his study of…..

A. Mollusks

B. Children

C. SRhesus monkeys

D. Dogs

ANSWER: B

20. Pick the odd one out………

A. Zygote

B. Fetus

C. Embryo

.D. Ovum

ANSWER: D

21. The following influences growth except,

See also  VIDEO OF SINGER ADINA UNDERGOING SURGERY TO GET RID OF FIBROIDS SURFACES ONLINE

A. Genetics

B. Disease

C. Nutrition

.D. Social status

ANSWER: D

24. Which of the following is true concerning prenatal exposure to smoke?.

A. Significantly increased infant growth

B. Increased birth weight

C. Increase risk of sudden infant death syndrome 

D. Increased future behavioral performance

ANSWER: C

25.Physical characteristics such as weight, height, skin, color and psychological characteristics such as intelligence and personality are synonymous to?

A. Phenotype

B. Zygote

C. Genotype

D. Chromosome

ANSWER: A

26. The cognitive’stage in which abstract thought emerges is:

A. Concrete operational stage

B. Preoperational stage

C. Sensorimotor stage

D. Formal operational stage

ANSWER: D

27. Hemophilia A&B is more prevalent in female children…….

A. True

B. False

ANSWER: B 

28. All the following are periods of prenatal development except..

A. Embryonic

B. Germinal

C. Postpartum

D. Fetal

ANSWER:C 

29. The cognitive abilities of an adolescent differ from that of a child primarily in that, unlike a child, an adolescent thinking is not necessarily tied to…….

A. Fantasy

B. Concrete events

C. Abstract ideas

D. Logic

ANSWER: B

30. According to Erickson, which group of people are significant in integrity versus despair?…………. 

A. Household, workmates

B. Friends, partners

C. Peers, role models

D. Mankind, my kind

ANSWER : A

31. In a Piagetian classroom, children are encouraged to discover themselves through spontaneous interaction with the environment, rather than the presentation of ready-made knowledge….

A. True

B. False

ANSWER: A

32. Piaget believed that extensive interaction with……………. is essential for each person’s cognitive development.

A. Authority figures

B. One’s own family

C. Other children

D. The environment

ANSWER: D

33. I can be measured, and I am influenced by genetics. I am also characterized by quantity. Who am I?

A. Growth

B. Maturity

C. Learning

D. Development

ANSWER: A

34. Kukua is married and found that she has the sickle cell trait and the husband too has sickle cell trait. What is their percentage chance of giving birth to a child who is sickle cell anaemic?

A. 25 percent

B. 75 percent

C. 50 percent

D. 100 percent

ANSWER: C

35. At the germinal stage the sperm cell and the ovum (egg) combines to form a single cell called

A. Fetus

B. Zygote

C. Embryo

D. Ectoderm

ANSWER: B

36. Kukua is married and found that she has the sickle cell trait and the husband is sickle anaemic. What is their percentage chance of giving birth to a child without a sickle cell trait nor sickle cell anaemia?

A. 50 percent

B. 75 percent

C. O percent

D. 25 percent

ANSWER: C

37. According to Erickson, what virtue is exhibited in integrity versus despair?

A. Love

B. Care

C. Wisdom

D. Competence

ANSWER: C

38. Piaget theory of cognitive development is essentially about.

A. The influence of the social world on the growing child

See also  24-Year-Old Beautiful Lady Killed And Forcefully Put Inside A Latrine At A Catholic Church

B. The development of the ability to think

C. Therapeutic procedures to correct cognition

D. Problems in sensory-motor development

ANSWER: B

39. Abena, beginning this week, has begun to engage in goal directed behavior, thus cause and effect relationship. Abena can be said to have developed……………

A. Primary circular reaction

B. Secondary circular reaction

C. Tertiary circular reaction

D. Coordination of secondary circular reaction

ANSWER: D

40. The principle of human development which explains that a child’s first step occurs as a result of aggregation experience is………

A. Proximodistal

B. Cephalocaudal

C. Epigenetic

D. Asynchronous

ANSWER: C

41. Adoma knows that quantity of objects remains same if nothing is added despite changes in spatial arrangement. Adoma has acquired the principle of

A. Object permanence 

B. Class inclusion

C. Reversibility

D. Conservation

ANSWER: D

42. Before the nineteenth century, man tried to study himself via all the following EXCEPT 

A. Guesses

B. Intuitions

C. Superstitions

D. Speculations

ANSWER: B

43. Kobby was six inches tall two months ago, however as at yesterday he measured

eight inches. Kobby has experienced…..

A. Improvement

B. Maturation

C. Growth

D. Development

ANSWER: C

44. Kwame my first son, before the lockdown could only brush his teeth. However, two weeks in the lockdown, Kwame can bath as well. Kwame is said to

A. Matured

B. Developed

C. Grown

D. Learned

ANSWER: D

45. In experimental research, the group that receives the treatment is called the………..group.

A. Confounded

B. Controlled

C. Experimental

D. Extraneous

ANSWER: C

46. Akosua sees herself as the most intelligent and pretty girl in the whole Mampong municipality. What concept explains Akosua’s behavior?

A. Selfishness

B. Egocentrism

C. Animillism

D. Conservation

ANSWER: B

47. If two variables are directly correlated, a change in one variable is accompanied

by a change in the other.

A. Exponential

B. Positive

C. Negative

D. Progressive

ANSWER: B

48. Adwubi initially could not do simple multiplication, however, after receiving tutorial from her sister on the use of the multiplication table, she has overcome her initial difficulty. Adwubi achieved this milestone as result of………

A. Zone of proximal development

B. Trial and error

C. Imitation

D. Scaffolding

ANSWER: D

49. Adwoa was told by a midwife to be aware of continuum of biological and environmental conditions that are used to identify children whose well-being are at risk. This advice Adwoa received highlights…..

A. Developmental risk

B. Teratogens

C. Embryopathy

D. Genetic disorders

ANSWER: B

50. My aim is to assist people to understand how human language has evolved over the thousands of year of human existence. My proper name should be……………

A. Clinical psychology

B. Language psychology

C. Existence psychology

D. Education psychology

ANSWER: B 

Previous articleUEW- PRINCIPLES AND PRACTICE OF TEACHER EDUCATION PAST QUESTIONS AND ANSWERS “PASCO” (Check Now)
Next articleMarried Woman With 6 Children Disgraced And Paraded For Sleeping With Her Neighbour (WATCH VIDEO)
Sorkpor Joshua Rich (a.k.a. Choda/Dadabee) known in showbiz as Ghana Music Web is an Award Winning Blogger, Music Promoter, Graphic Designer, Hype Man and an Article Writer. Contact Info; Tel: +233 55 9185 379 / 20 4377 981 / 20 6260 899 Email: [email protected] /[email protected] / [email protected]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here